ÎNVĂȚAREA ACCELERATĂ

invatarea accelerata

„Învățarea este procesul prin care transformăm experiența în cunoaștere,cunoașterea în înțelegere, înțelegerea în înțelepciune și înțelepciunea în acțiune.” Dave Meier

Obiectivele Invatarii Accelerate
Obiectivele învatarii accelerate sunt:
• Implicarea activa a creierului emotional – cu scopul evident de a face lucrurile mai usor de memorat.
• Sincronizarea activitatii emisferelor cerebrale.
• Mobilizarea celor opt tipuri de inteligenta (teoria inteligentelor multiple) astfel încât învatarea sa devina posibila iar resursele creierului descatusate.
• Introducerea unor momente de relaxare pentru a favoriza fixarea cunostintelor asimilate.

Pentru unii dintre noi mintea “porneşte la drum” ceva mai greu după o perioadă de repaos, motiv pentru care nu  suntem considerați toți GENII. E o realitate perfect valabilă pentru elevii şi studenţii ce revin la şcoală după o lungă vacanţă sau pentru cei mai in vârstă care au întrerupt pentru o anumită perioadă procesul de învățare .

Aici venim cu o serie de sfaturi pentru “ieşirea din impas” fiind oferite de cercetările actuale și mai vechi și de resursele diverse:
– Orice om reţine 10% din ceea ce citeşte şi 90% din ceea ce face, de aceea este indicat ca, după ce terminaţi de lecturat, să vă notaţi ideile principale pe o foaie sau să faceţi o schemă, fiindcă aşa veţi memora mai multe informaţii. În cazul în care trebuie să reţineţi ani, puteţi face asocieri cu date importante din viaţa voastră sau să vă jucaţi cu cifrele;
– Încercaţi să memoraţi creând o poveste din datele şi informaţiile ce trebuie învăţate, apoi spuneţi cu voce tare ceea ce aţi reţinut. Această tehnică dă rezultate mai ales atunci când învăţaţi la istorie, la română ori la geografie. Încercaţi să înţelegeţi;
– La matematică şi fizică trebuie să memoraţi formulele ca atare, însă nu înainte de a înţelege ce înseamnă fiecare formulă şi cum o puteţi aplica;
– Folosiţi metoda cuvântului- cheie: dacă nu izbutiţi să ţineţi minte un termen sau un cuvânt într-o limbă străină, asociaţi-l cu un alt cuvânt. Atunci când trebuie să vă reamintiţi ceea ce aţi memorat, faceţi apel la cuvântul- cheie;
– Foarte important e să înţelegeţi ceea ce citiţi, nu să tociţi. Nu este obligatoriu să reproduceţi cu exactitate un rezumat sau o lecţie, ci să încercaţi să povestiţi cu expresiile voastre ce aţi înţeles.
Exerciţii de memorie şi accent pe memoria auditivă
Psihologia a dezvoltat o serie de exerciţii, care ajută copilul să înveţe mult mai repede şi mai uşor. De-a lungul anilor aceste metode au fost testate în şcoli. În procesul de învăţare se pot folosi cu succes memoria vizuală şi memoria auditivă.
Un exemplu elocvent ar fi acela în care unor subiecţi li s-a cerut să înveţe un text scris pe o coală albă de hârtie scris cu pix negru, iar altora li s-a cerut să înveţe acelaşi text, dar scris pe foi colorate. Cei care au învăţat de pe foile colorate au reuşit să o facă într-un timp mult mai scurt şi au reţinut textul o perioadă mai lungă decât ceilalţi. Acest lucru s-a întâmplat datorită impactului vizual asupra creierului. Acesta va reţine mult mai uşor o informaţie care este pusă în valoare prin culoare decât una alb-negru.
Memoria auditivă, la rândul ei, intervine atunci când citim un text cu voce tare sau îl auzim de mai multe ori. Mulţi copii se confruntă cu probleme când vine vorba de memoria auditivă, deoarece profesorii, în loc să explice, dictează, iar copilul scrie mecanic, fără să proceseze informaţia ce i se oferă. Memoria auditivă poate fi educată prin ascultarea muzicii instrumentale atât în afară, cât şi în timpul procesului de învăţare.
Sublinierea, în vogă
Altă metodă des uzitată de tinerii care s-au obişnuit să înveţe eficient este metoda sublinierii unor cuvinte atent alese. E de preferat să evitaţi încărcarea paginii cu culori.
Mai degraba orientaţi-vă înspre sublinierea celui mai important cuvânt dintr-o frază, aşa-numitul cuvânt-cheie. În momentul reactualizării vizuale va “trage” după sine toată fraza.
Acest cuvânt important poate fi: subiectul frazei (se subliniază cel mai adesea); atributele şi complementele care aduc o precizare absolut necesară; criteriile de clasificare; alte cuvinte a caror semnificaţie este foarte importantă în context.
Atenţia la ore şi odihna, extrem de utile
Tot un secret pentru a îmbunătăţi procesul de învăţare, scrie www.afladespre.ro, este simplificarea lui, schematizarea. Mai întâi ideile principale, cele mai importante, şi abia apoi detaliile. Elevului i-ar fi mult mai uşor să înveţe acasă dacă ar fi foarte atent la ceea ce vorbeşte profesorul în timpul orelor de curs. S-a demonstrat, de asemenea, că se învaţă cel mai bine când predai ceva, de aceea, nu ezitaţi în a-l încuraja să explice colegilor săi lecţia din nou.
Somnul este un factor realmente important, care poate duce la performanţe. Cele mai bune ore de dormit sunt între 22.00 şi 1.00, deoarece în acest interval corpul secretă anumiţi hormoni, ce restabilesc echilibrul şi relaxează mintea. Încercaţi să vă determinaţi copilul să se culce în jur de ora 22.00-22.30.
Util este să transformaţi procesul de învăţare la copii într-o experienţă interesantă, plăcută şi distractivă, fără să apară ideea de a-l obliga sau forţa să înveţe.
Accent pe lumina naturală
Un lucru important legat de aspectul vizual al studiului este lumina. Este de preferat ca procesul de învăţare să se desfăşoare în lumina naturală, în schimb, dacă acest lucru nu este posibil, lumina de la bec trebuie întotdeauna să bată din partea dreaptă sau de sus. Faţa de masă a mesei de studiu ar trebui în cel mai bun caz să aibă culoare galbenă. Culoarea galbenă stimulează atenţia, lucru de care este nevoie la maximum în timp ce se studiază. De aceea este recomandat ca înaintea învăţării elevul să-şi golească mintea de problemele sale, să facă respiraţii adânci, şi de-abia după aceea să se apuce de studiu. Este mult mai bine ca el să îşi păstreze această atenţie maximă timp de zece minute şi să înveţe cât mai mult, decât să îşi lase gândurile să hoinărească şi în aceste zece minute să nu înveţe decât două propoziţii.
Utilizarea suconştientului
După o zi întreagă de învăţat şi luat notiţe, este preferabil să vă întoarceţi acasă şi să vă relaxaţi un timp mai îndelungat. O pauză de o oră, pe care o acordaţi propriei persoane, nu poate să vă faca decât bine. După această perioadă de deconectare, veţi reuşi să „absorbiţi” mai multe informaţii si veţi da un randament mai mare. Organizarea şi revizuirea notiţelor este importantă înainte de a merge la culcare. În acest fel, subconştientul va „acumula” mai multe idei, pe care le va „depozita” proaspete în memorie, pentru a doua zi.
Lucrul în echipă
Învăţarea prin „colaborare” sau grupurile de studiu reprezintă un procedeu de echipă cu ajutorul căruia elevii care studiază acelaşi domeniu, temă sau subiect se sprijină, se susţin şi se ajută unul pe celălalt în eforturile lor de învăţare. Este bine ca echipele să fie alcătuite din trei până la maximum cinci personae. Cu cât grupul este mai mare, cu atât va fi mai dificil să îi implicaţi în aceasta activitate pe fiecare în parte.
Fiecare membru al grupului îl „împuterniceşte” pe celălalt să vorbească şi să contribuie la efortul comun şi, de asemenea, caută soluţii pentru rezolvarea problemelor şi pentru extinderea cunoştinţelor legate de subiectul studiat.
Nu uitaţi alimentaţia raţională
Afirmaţia „Eşti ceea ce mănânci” conţine foarte mult adevăr. Ca atare, cu o noapte înainte de un examen, nu începeţi să vă îndopaţi cu mâncare nesănătoasă, de la fast-food sau cu snack-uri. De asemenea, prea mult zahar vă poate „înceţoşa” creierul şi vă va face să vă simţiţi lent şi obosit în ziua examenului. Peştele nu face parte din meniul preferat al adolescenţilor, însă nutriţioniştii vă recomanda să mâncaţi din plin peşte. Carnea sa este plină de vitamine, care sunt benefice activităţii cerebrale şi reprezintă o mâncare ideală pentru seara dinaintea examenului.

Daca doresti sa descoperi  cum sa inveti mai usor si sa economisesti timpul tau pretios atunci cand inveti,

cursul CUM SĂ ÎNVEȚI MAI UȘOR este solutia pentru tine.

cum sa inveti mai usor De ce? Pentru ca cele 36 de lectii, au structurate tehnici si metode care te ajuta sa ti dezvolti stiluri si moduri diferite de invatare. Plecand de la alimentatie, cum sa transformi amanarea in actiune  si pana la ce fel de muzica sa asculti atunci cand inveti ai sa parcurgi in fiecare lectie tehnici si metode practice care te ajuta sa devii  usor si repede expert in orice domeniu doresti.

PROFITĂ ACUM DE ACEASTĂ OFERTĂ LIMITATĂ si cu doar 97 LEI poti sa descoperi

cum sa inveti mai usor.

Pentru informatii  si detalii suplimentare contactati-ne la email: ecursurionline@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.